Videopelit

Elektroniset peliohjelmistot eli videopelit on kehitetty siten, että niistä saa viihdettä jonkin elektronisen laitteen kuten tietokoneen kautta. Tietokoneen lisäksi niitä voivat tarjota konsolit, pelihallit ja muut digitaaliset laitteet. Ensimmäinen kaupallinen videopeli oli nimeltään Avaruussota ja se on jo vuodelta 1962. Joten historia on suhteellisen pitkä, vaikka kehitys tapahtuikin alkuvaiheessa varsin hitaasti. Aluksi pelejä kehitettiinkin pääasiassa pelihalleihin, koska kotona ei vielä silloin ollut tietokoneita samalla tavoin kuin nykyään. Pelihalleissa saattoikin käydä pelaamassa niitä pelejä, mitä sinne vähitellen luotiin. Yksi tunnetuista peleistä on myös Atarin kehittämä Pong.

Videopelit

Japanialisten kehittämät videopelit

Japanilaiset lähtivät videopelimarkkinoille 80-luvulla ja silloin peliteollisuuden kehittyminen otti melkoisen askeleen eteenpäin. Suosituimmat videopelit tulivat Nintendon ja Segan myötä. Yksi tunnetuimmista ja samalla suosituimmista peleistä on ehdottomasti ollut Super Mario Bros, jonka tuntee useampi videopelien parissa pyörinyt käyttäjä.

Kehitys oli nopeaa ja pian huomattiin, että vankan suosion ovat saaneet sellaiset videopelit, jotka ovat roolipelejä. Ne pelit ovat hyvin massiivisia ja niitä pelaakin kerralla useampi pelaaja. Aikaisemmin niitä pelattiin enemmän itsekseen kotona oman laitteen ääressä, mutta niiden rooli on huomattavasti muuttunut ja samaan peliin voi osallistua useita pelaajia ympäri maailmaa.

Videopelit olivat aluksi tarkoitettu pelkästään nuorisolle, kunnes 1990-luvulla pelaamisesta kiinnostui enemmän myös vanhempi väki eli 70- ja 80-lukujen nuoriso oli saanut ikää lisää ja heille pelaaminen tuli luontevaksi osaksi jo nuorempana. Tämä aiheutti sen, että myös pelaamisen kulttuuri on jonkin verran muuttunut.

Erilaiset peligenret ja ikäsuositukset

Videopelejä on erilaisista peligenreistä ja ne onkin jaoteltu tarkoituksen mukaan. Suosittuja genrejä ovat strategia ja toiminta sekä seikkailu ja roolipelit. Näissä peleissä joutuu keskittymään huomattavasti enemmän ja useissa peleissä myös on osattava laatia itselleen kunnollinen strategia, että pelissä onnistuu.

Myös urheiluun liittyvät pelit ovat lisääntyneet ja eGames onkin jo ihan oma urheilulajinsa, jossa yritetään pärjätä maailmanlaajuisissa otteluissa. Myös erilaiset simulointi pelit ovat suosittuja ja niitä käytetään paljon oppimisen tukena. Nykyään peleihin on lisäksi liitettävä ikäsuositus, mitä ei ollut silloin, kun ensimmäiset pelit tulivat markkinoille. Varsinkin ne pelit, joissa on väkivaltaa tai seksiä, eivät tietenkään sovi lapsille ja siksi niihin on pitänyt laittaa lakiin perustuvat 18 vuoden ikäraja.